DSpace@İstanbul Gedik Üniversitesi

Gıda Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası Örneği

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.author Parlak, Turgay
dc.date.accessioned 2019-07-11T15:42:16Z
dc.date.available 2019-07-11T15:42:16Z
dc.date.issued 2017
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11501/46
dc.description.abstract İş sağlığı ve güvenliği denildiğinde, akla öncelikli olarak inşaat ve maden sektörleri gelmektedir. Ancak çalışan sayısı, üretim kapasitesi ve tüketici sayısı dikkate alındığında gıda sektörü, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları açısından önemli bir sektör olmaktadır. Gıda üretimi yapan firmalarda iş güvenliği açısından önemli noktalar mevcuttur. Elektrik, üretim hatları ve makinalar, kullanılan ekipmanlar, kullanılan kimyasallar, yoğun şekilde gerçekleşen personel sirkülasyonu, depolama ve sevkiyat gibi pek çok noktalarda iş sağlığı ve güvenliği için müdahil olunması gereken durumlar söz konusudur. Ayrıca üretimde işçilerin sağlığını korumak kadar, üretilen mamulünde kalitesini korumak önem arz etmektedir. Sakız ve şekerleme imalatı, insanlar için hayati önem taşımamasına rağmen, gıda endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Şekerli-şekersiz sakız, sert-yumuşak şekerlemeler, lokum, jelibon ve çikolata gibi geniş bir üretim yelpazesine sahiptir. Diğer sektörlerde olduğu gibi bu alanda da gerçekleştirilen üretimlerin çalışanların sağlığı açısından tehlikeler arz edebileceği gerçeği kaçınılmazdır. Bu çalışmada, sakız-şekerleme üretiminde iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili oluşabilecek riskler analiz edilerek çalışanların sağlığını koruyacak düzeyde tutulabilmesi için çeşitli öneriler sunulmuştur. Bu çalışmada gıda üretimi yapan firmalarda, fabrika kurulum aşamasından ürünün imal edilip sevk edilmesi aşamasına kadar olan kısımda dikkat edilmesi 2 gereken uygulamalardan ve risklerden bahsedilmiştir. Literatür taraması yapılarak, Türkiye’de ve Dünya’da gıda üretim firmalarında meydana gelmiş olan iş kazalarından örnekler verilmiştir. Gıda üretim tesislerinde çalışanlara, çalışma ortamı ile ilgili anket çalışması yapılarak; çalışmalarda meydana gelen kaza nedenleri, tehlikeler ve risk faktörleri araştırılarak, risklerin azaltılmasına yönelik önlemlere yer verilmiş, iş sağlığı ve güvenliği açısından öneriler geliştirilmiştir. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ürünler; sağlıklı ortamlarda, sağlıklı kişiler tarafından üretilmiş ürünlerdir. en_US
dc.subject Sakız, Şekerleme, Gıda, İmalat, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş kazası, Risk Değerlendirmesi en_US
dc.title Gıda Sanayinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları Sakız-Şekerleme Üretim Fabrikası Örneği en_US
dc.title.alternative Occupatıonal Health And Safety Practıces At Food Industry Sample Of Gum-Confectıonery Productıon Factory en_US
dc.type Thesis en_US


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster